ŠĖRYKLA SU DUONA

Parašyta Ketvirtadienis, 08 Gruodis 2011 Atnaujinta: Šeštadienis, 12 Liepa 2014 Autorius Rimantas Praninskas

ŠĖRYKLA SU DUONA

Dugninės žvejai paprastai su savimi turi visą arsenalą masalų: musių lervos, kasteriai, pinkos, sliekai. Tai standartinis rinkinys. Bet klasikinio jauko neplėšrioms žuvims- baltą duoną dauguma žvejų net nenaudoja. Balta duona yra ne tik puikus masalas, bet ir tinkamas jaukas šėrykloje.

Tiesa, prieš naudojant duoną, reikia ją atitinkamai paruošti. Imama balta supjaustyta sumuštinių duona. Nuo riekės atskiriama duonos plutelė ir mikserio ar blenderio pagalba duona yra susmulkinima. Taip paruošiamas jaukas, skirtas stambesnėms žuvims. Masalui naudojamas riekės minkštimas, kurį taip pat reikia atitinkamai paruošti. Riekė įdedama į mikrobangę ir pašildoma. Jei mikrobangės galingumas  750W, duona yra šildoma 15 sekundžių. Šilta riekė išimama iš mikrobangų krosnelės ir voluojama voleliu (kočėlu). Suvoluota šilta duonos masė įgauna klampumo ir gerai laikosi ant kabliuko, be to atlaiko galingus užmetimus bei žuvies kibimus. Kad duona greitai nesudžiūtų, ji įdedama ir laikoma polietileniniuose maišeliuose. Specialaus įrankio  Breadpunch pagalba iš suvoluotos riekės yra išpjaunamas duonos gabalėlis, kuris kabinamas ant kabliuko. Duonos masalas vandenyje išbrinksta, jo tūris padidėja ir tampa viliojančiu  duonos masalu žuvims.

 

 

Gaudant duona, geriausia naudoti pikerį su „stiklo“ viršūnėle ,kuri užtikrintų reikiamą jautrumą ir pakankamą stiprumą kovojant su stambesnia žuvimi. Ant nedidelės galima užvynioti 0,14mm storio monovalą. Šėryklos naudojamos nedidelės, kurių svoris su duona neturėtų viršyti 20 gramų. Prieš užpildant šėryklą, patartina duoną lengvai sudrėkinti. Sudrėkinta duona, patekusi vandenin,  pradeda irti ir atsiskirusios smulkios duonos dalelės kyla į viršų ir masina žuvis.

Gaudymo taktika. Iš pradžių užšėrimui užmetame 3 šėryklas su duona. Ant  60cm. ilgio pavadėlio užrišamas No18 dydžio kabliukas. Jeigu naudosime didesnį kabliuką iš storesnės vielos, žuvis, imdama masalą, gali pajausti kabliuką. Gaudant šaltuoju metų laiku, nors ir gaudant maža šėrykla, yra didelis pavojus permaitinti žuvį.  Būdama pasyvi ir prisisotinusi žuvis jau nebekreips dėmesio į siūlomą masalą. Šiuo atveju šėrykla keičiama 15 gr. švinine slyvute, o jauku užpildyta šėrykla siunčiama į gaudymo vietą kas 4-ą užmetimą.

Vis tiktai, nežiūrint į naudojamą nedidelį jauko kiekį ir tikslų užmetimą, kibimo jautrumas po kelių valandų gaudymo sumažėja. Tolesnis gaudymas tikintis atsitiktinės žuvies kibimo  yra betikslis. Tokiu atveju reikia „padėti“ žuvims. Šiam tikslui naudojami Dipai.

Duona labai gerai sugeria kvepiantį aromatizatorių ir taip pat lengvai jį išlaisvina vandenyje. Reikia turėti ne vieną ir ne du, o keliolika skirtingų rūšių aromatizatorių, kad būtų galima maksimaliai patenkinti žuvų „norus“.

 

Paruošta pagal užsienio žurnalus.

 

Peržiūros: 7182